Tecknade tidsmarkörer leder till skratt på Åbergs museum
Just nu visas en utställning om Martin Kellermans seriefigur Rocky på Åbergs museum i Bålsta. Det är en välkänd generationsskildring som fortfarande lockar till skratt.
Martin Kellerman tecknade seriefiguren Rocky under tjugo års tid, 1998 till 2018. Den mer eller mindre självbiografiska serien om hunden Rocky publicerades i tidningen Metro, i Dagens Nyheter och på många andra ställen.
Många kände igen sig
Serien skildrade bland annat sådant som krogbesök, bakfyllor, kärlek, vänskap, samhällets ökade digitalisering samt hur Rocky gick från en knaper tillvaro till en karriär.
Att serien mestadels utspelade sig i centrala Stockholm hindrade inte att den spreds i bredare kretsar. Många läste och många kunde känna igen sig i de mänskliga djurens vardagsbetraktelser och helgnöjen. Serien blev omåttligt populär. Den har kallats för en generationsskildring.Det verkar inte som att någon annan tecknad serie har nått samma popularitet efter att Martin Kellerman slutat teckna Rocky.
Under täcket
Ett urval av alla dessa teckningar och seriestrippar finns nu att se på Åbergs museum i Bålsta. Vissa tidsmarkörer är tydliga.
– Men... Rocky! Varför är du rakad?!, säger en kanin som förvånat tittar under Rockys täcke i en serie från 1998.En annan serie på utställningen driver med den nya tekniken trådlösa hörlurar som gör att människor tycks gå omkring och prata för sig själva.Andra ämnen är kanske fortfarande lika aktuella nu som då:
– Jag tror att det är internets fel att folk stavar som krattor. Det finns ju symboler för allt!
Roar ännu
När Ena Håbo-Tidningen besöker Åbergs museum skrattar flera besökare när de tittar på utställningen om Rocky. På så vis är serien fortfarande enkel att förstå och ta till sig.Men det som roar vissa kan också oroa andra. Den kanske mest omdiskuterade av Martin Kellermans Rocky-serier utspelar sig på en fin restaurang dit Rocky har bjudit ut en kvinna, tecknad som fågel.
Rocky tänker på de höga priserna i menyn när en grupp svårt funktionsnedsatta matgäster dyker upp på restaurangen.
Att ta med dom hit är som att servera en dillkvist till kattmaten.
Ur Martin Kellermans Rocky
– Att ta med dom hit är som att servera en dillkvist till kattmaten, säger Rocky i serien.
Kvinnan blir upprörd och kallar Rocky för fascist. Om serien i sig är politiskt acceptabel råder det delade meningar om. Frågan hade säkert varit ännu mer omdiskuterad om verket hade publicerats nu. Serien slutar iallafall med att Rocky äter ensam på en hamburgerrestaurang.