Fjärdhundras bidrottning. Susanna Ågren har jobbar som biodlare i mer än tio år och driver Susannas Bisyssla AB på familjegården Adolfsborgs.

För Susanna är bi-saken huvudsaken – skördar ton med honung

Susanna Ågren driver Susannas Bisyssla AB och tillverkar sin honung hemma på föräldragården Adolfsborgs i Fjärdhundra, strax utanför Enköping. ”Vi skördar cirka två ton honung per år och tillverkar även vaxljus, cerat och krämer av bivax”, berättar hon.

Publicerad

Biodlaren i Fjärdhundra har drivit företaget i över tio år, både som enskild firma och nu som aktiebolag. Hennes föräldrar hade några bikupor på gården och hon ville prova göra affärer på riktigt på de arbetsamma bina.

Mer om honung

Framställs av honungsbin som samlar in nektar från blommor, lagrar den i vaxramar i bikupan, tillsätter egna enzymer, avfuktar nektarn och skyddar den sedan med ett tunt lager vax

Innehåller fruktos och glykos och är flytande eller kristalliserad (fast), beroende på relationen mellan de två

Honung från Sverige och norra Europa är alltid kristalliserad

Människan har använt honung i tusentals år, dels som föda, dels i läkande syfte då den är antibakteriell

Består av 75–80 procent sockerarter, 5 procent enzymer, vitaminer och mineraler samt vatten

Kan användas som ingrediens och smaksättare i olika sorters recept för matlagning, hälsa och hygien

Källa: thehoneyofsweden.com/sv

– De är helt fantastiska insekter – hårt arbetande, hjälpsamma och ganska självgående. Mamma och pappa hade tre kupor som jag började addera till och idag har jag 70 bisamhällen som jag årligen skördar runt två ton honung från.

Som biodlare kan man räkna med att få ett par stick om året. Det i sig var inget som bekymrade Susanna Ågren men efter en svår allergisk reaktion konstaterades att hon är gravt allergisk mot bistick.

– De sa till mig att jag inte borde vara biodlare, men det var inget alternativ. Så min pappa som är pensionerad biodlare, tar idag hand om bina medan jag gör allt annat jobb; slungar honungen, kallrör, paketerar och levererar.

Hon tar idag sprutor mot allergin och hoppas i framtiden kunna hantera bina igen.

Varje bisamhälle har beroende på årstid, mellan 50 000 och 70 000 bin, varav en drottning.

– Nu har vi endast vinterbin i kuporna som bildar klot för att hålla drottningen varm. De får sockervatten av oss för att klara vintern.

Susannas Bisyssla säljer idag flera olika slags honung, både naturell och smaksatt med bland annat, citron, apelsin och eukalyptus.

– Vår citronhonung är jättegod till Brieost eller på en rostad smörgås. Vi har också apelsin, eukalyptus och en anti-hals-ont-honung. Honungen är ett hälsosammare alternativ till socker. Den är även antiinflammatorisk, så fördelarna med den är många, säger hon.

Hyr ut bikupor

Honungen från Adolfsborgs gård är livsmedelsgodkända och leverantörsgodkända på Ica och Coop och säljs i närområdet på Stora Coop i Enköping, Ica Maxi i Erikslund, Ica Nära Annedal och på Ica Maxi i Södertälje. 

– Jag säljer även vår honung på Bondens egen Marknad på Östermalm, där honungen också finns på Ica Supermarket i Fältöversten. Man kan också handla direkt av oss i våran egen gårdsbutik. Honungen säljer slut varje år innan nästa skörd tar vid, vilket är jätteroligt! 

Susannas Bisyssla hyr också ut bikupor till företag som Fagerudd Konferens och Happy Tammsvik, som de sköter och skördar åt företagen som sedan kan sälja som egen honung.

I gårdsbutiken i Fjärdhundra säljs också biredskap och glasburkar i diverse storlekar för de som sysslar med biodling.

– Att vara biodlare är verkligen roligt och lärorikt. Det är fascinerande att se de flitiga binas samspel i naturen. Bina är väsentliga för vårt ekosystem och vi behöver fler biodlare i Sverige som vill bidra till den biologiska mångfalden och hjälpa stötta vårt svenska jordbruk.

Susanna Ågren producerar både naturell och smaksatt honung.
Powered by Labrador CMS