Roten som satte Enköping på kartan
Kanske har du frågat dig varför badhuset i Enköping heter Pepparrotsbadet? Inte det mest självklara namnet på ett badhus, men det handlar faktiskt om att Enköping historiskt sett kallats Pepparrotsstaden då man runt 1600-talet och framåt drev stora odlingar av den uppskattade kulturväxten här. Den kryddiga men krävande roten hjälpte sätta Enköping på kartan.
Pepparroten är idag inte längre särskilt vanlig i Enköping. Här drivs inga kommersiella odlingar längre men den växer som förvildad på många platser. En av de många platserna är Åkerby Handelsträdgård.
– Vi odlar mycket men tyvärr ingen pepparrot. Vi har däremot en hel del som växer vilt på gården, säger Roger Dahlström som driver handelsträdgård och rum och frukost strax utanför Enköping.
En stor anledning till varför pepparrot inte odlas särskilt mycket längre är enligt honom att det är en mycket arbetskrävande rot.
Tycker du om smaken av pepparrot så är pepparrotsgädda något jag rekommenderar
– Det är arbetskrävande att odla pepparrot då den växer sidorötter. Ett bra sätt att odla den på är att sätta den i 45 graders vinkel i sandblandad jord. Detta för att lätt kunna gräva fram den för fnasning, det vill säga att man försiktigt måste lyfta fram roten ur jorden och skrapa bort dess sidorötter så det blir en enda stor rot.
Pepparroten är en gammal kulturväxt som förr fanns i de flesta hushåll både som smaksättare och medicinalväxt. Idag, liksom förr, används den framför allt för att krydda kött och fisk.
Den smakrika roten har troligen sitt ursprung från sydöstra Europa och sydvästra Ryssland och tros ha dykt upp i Norden under 1300-talet. Den började odlas i Enköping under 1600-talet.
– Det sägs att det var drottning Kristina som under 1630-talet förde med sig roten och introducerade den i Enköping, upplyser Roger Dahlström.
Men trots den majestätiska introduktionen så var det först under 1800-talet som pepparroten fått sitt fäste i Enköping som då börjat kallas för Pepparrotsstaden. På den tiden var Enköping den stad som odlade mest pepparrot i hela landet.
År 1865 så sägs det att man i bygden odlade runt 75 tunnland och årligen skördade runt 30 ton pepparrot. Pepparrotsodling stod då för runt två tredjedelar av grönsaksodlingen i kommunen.Skörden fraktades med ångbåtar till Stockholm och efter det att järnvägen byggts så fraktades den också och såldes i Uppsala, Västerås och Sala. Pepparrotsodlingarna började avta i Enköping under 1900-talet då många industrier kom hit, och den sista större odlingen låg på 1930-talet vid Korsägen.
I dag finns som sagt pepparrot som växer vilt runtom i Enköpings men ingen som odlar den för försäljning. Däremot så odlas den idag kommersiellt framför allt i Fjärås i Hallands län.
I dag sker odling av pepparrot i Sverige av runt 110 odlare på ungefär 100 hektar.