Svenskt mousserande vin på nordliga breddgrader – vinodlare Björn Wollentz i Häggeby bryter ny mark
Som barn besökte Häggebybon Björn Wollentz en vingård i Tyskland med sina föräldrar. Nu driver han Lillhassla vingård på familjegården och i sommar lanseras de första exklusiva flaskorna mousserande vin.
Hösten har den vackra familjegården i sitt grepp och när Björn Wollentz visar runt på vinodlingen i slätten ned mot Mälaren, står de runt 2 000 vinrankorna i princip bladlösa.
På en av dem hänger fortfarande en liten klase druvor.
– Druvorna är just nu för söta för att göra vin av, men de smakar fantastiskt som de är, säger vinodlaren och erbjuder ett smakprov.
Gården i Häggeby har funnits i familjen sedan 50-talet.
– Med värmen och fukten från sjön så har marken alltid präglats av bördiga odlingar med allt från melon till gurkor.
För bara runt tio år sedan var det inte möjligt med vinodling i Uppland men Greta Tunberg har rätt – det råder tydliga klimatförändringar
Vanligtvis brukar man säga att vinodling inte lämpar sig på högre breddgrader än norra Tyskland.
– För bara runt tio år sedan var det inte möjligt med vinodling i Uppland men Greta Tunberg har rätt – det råder tydliga klimatförändringar vilket gör att det nu är möjligt, om än utmanande, att framställa vin här.
Björn Wollentz får inspiration och delar erfarenheter med sin vän och mentor David Bourdaire Gallois, vinodlare i den lilla byn Pouillon i norra Champagne. Han följer också med intresse en kollegas vinodling i Canada.
– Utmaningarna på de nordliga breddgraderna är främst de snabba och ibland extrema väderomslagen. Blir det kallare än 25 minusgrader i en veckas tid, då dör allt.
– I våras kom värmen smygande i april och slog sedan om till kyla. Då dog 200 av våra rankor.
Nu när vintern står för dörren har vinodlaren lagt marktäckare och täckt ympen med halm, en metod som kan minska kylan med upp till 75 procent.
– Det kräver omsorg, men det är det värt.
Till nästa sommar lanseras nu de första färdiga flaskorna av mousserande kvalitetsvin från Lillhassla vingård.
– Den 28 juni blir en dag att minnas på flera sätt. Då firas både lanseringen av vår Cuvee Carl Nobel och mitt och min sambos bröllop. Vad kan väl vara bättre än att skåla i vårt eget bubbel på vår stora dag, säger Björn Wollentz och ler.
Lillhassla vingård grundades 2019 och drivs med en vision om hållbarhet.
Här är allt ekologiskt.
– Jag har planterat rankorna med längre mellanrum än man ser i exempelvis Frankrike för att för att minska risken för mögel och därmed slippa använda bekämpningsmedel.
– Det ger en mindre skörd, men det är det värt. Vi använder bara naturgödsel och arbetar i harmoni med naturen, säger han.
Den nordiske pionjären hoppas på en årsproduktion av runt 1 500 flaskor.
– Våra mousserande viner har en hög syrahalt som kompletterar nordiska smaker som gravlax, ostron och räkor perfekt.
Vinodlaren i Häggeby har en vision om att skapa en mötesplats där besökare kan lära sig om ekologisk vinodling, njuta av provsmakningar och även kunna ta med sig en flaska hem.
Gårdsförsäljning inte är tillåtet i Sverige än men vinodlaren hoppas på en förändring.
– Jag vill bidra till att lyfta den lokala mat- och dryckeskulturen, både här i regionen och nationellt. Och vem vet, en dag kanske gästerna på Nobelfesten skålar i Lillhassla Cuvée Carl Nobel, avslutar Björn Wollentz.