Renée Claesson-Ribring och hennes Zapp VS är nu i Paris för att tävla i paradressyr i Paralympics 2024. Ekipaget fick blev mycket fin åtta i debuten på tisdagen vilket innebär att de kürfinal som åtta.

Enköpingstjejen bröt ryggen för tre år sedan – idag gjorde hon succé i Paralympics

Renée Claesson-Ribring från Enköping är på plats i Paris för att tävla i paradressyr i Paralympics – bara tre år efter sin svåra olycka. ”Det känns ofattbart”, säger Claesson-Ribring, som imponerade stort i sin debut på tisdagen och hyllades av förbundskaptenen.

Publicerad Senast uppdaterad

Renée Claesson-Ribring har ridit i princip hela sitt liv och även om olyckan först skapade ett visst motstånd till tanken på att sitta upp på hästryggen igen, så vände det snabbt till att bli hennes inspiration för att rehabilitera och bli bättre.

Bröt rygg och nacke

Vid ridolyckan så landade hon på huvudet och bröt rygg och nacke på sju ställen, samt fick en rad andra frakturer.

– Resan tillbaka har varit allt annat än lätt, så att vara här nu betyder allt! Min häst Zapp VS går bättre och bättre och jag håller alla tummar för att det ska går bra!

Det är inte realistiskt att jag egentligen ens är här. Jag är ny i det här sammanhanget och tävlar med de bästa i världen som i vissa fall gjort det här i kanske 20 år

Med ett färskt svenskt SM-guld i paradressyr så ser hon fram emot tävlingarna i Paris som startade i tisdags. 

Trots att både hon själv och hästen är i god form, så vill Renée Claesson-Ribring inte spekulera kring hur det ska gå.

– Det är inte realistiskt att jag egentligen ens är här. Jag är ny i det här sammanhanget och tävlar med de bästa i världen som i vissa fall gjort det här i kanske 20 år. Men jag har en järnvilja som tagit mig hit – det är inte realistiskt för mig att ta mig till final, men möjligt! Och ”möjligt” har hittills lyckats ta mig långt.

Ryttarinnan är tacksam och stolt över att ha tagit sig till Paralympics – både tack vare sen egen järnvilja och sin häst.

– Zapp VS är fantastisk! Han går bättre och bättre – är fortfarande ganska ung och jag kan tänka mig att han kommer att gå ännu bättre om fyra år.

”Fantastisk invigning”

Hon är överväldigad över arrangemanget i Paris.

– Det var en helt fantastisk invigning som vi fick åka till med poliseskort genom Paris. Jag är hjärntrött efter olyckan och det blir lite påfrestande med allt, men det är bara att bita ihop – det är ju det här jag drömt om sedan jag var liten. Jag hoppas att jag och Zapp VS får möjlighet att verkligen visa vad vi går för, säger Enköpings Paralympics-hopp.

Det fick de verkligen. Tisdagens debut blev succéartad och gav en åttondeplats i det individuella programmet (grad III), vilket kvalificerade ekipaget till lördagens kürfinal, det fria programmet, i Versailles slottspark strax utanför Paris. Det är Sveriges första kürplats under Paralympics.

Den svenska förbundskaptenen Mette Ubbesen var märkbart tagen över insatsen. 

– Jag är så stolt. Det här är henens första stora tävling … jag har inga ord, sa Ubbesen till Radiosporten efter Renée Claesson-Ribrings insats.

Powered by Labrador CMS