SM i kort hinderbanan genomförs parallellt med andra tävlingar. Det blir en dag för hela familjen – nybörjare som elittävlande.

Premiär för SM i hinderbana i Enköping: ”För hela familjen”

För första gången arrangeras svenska mästerskap i kort hinderbana och tävlingen sker i Enköping under ledning av OCR Enköping.

Publicerad

André Witt är ordförande för hinderbaneföreningen. Han har sedan 2016 själv tävlat i hinderlöpning i både EM och VM.

Nu arrangerar han och OCR Enköping ett första SM i kort hinderbana på hemmaplan den 28 september.

– Det är ett trevligt arrangemang för hela familjen med allt från nybörjare till svensk elit som deltar i både VM och EM. Vi kommer att ha flera barnaktiviteter och tre olika lopp med något som passar alla! säger ordföranden.

Platsen för tävlingarna är den ideella idrottsföreningens egen bana bakom Pepparrotsbadet, på ängen nedanför Pilotbacken.

”Ny upplevelse”

Förberedelserna är i full gång, både inför föreningens egen OCR-skola som börjar i september, samt för SM-tävlingarna.

– Vi behöver egentligen inte göra så mycket med banan men ser alltid till att varje gång ge deltagarna en ny upplevelse och gör vi om vissa hinder som då blir en ny utmaning att erövra. Därtill kommer vi att på tävlingsdagen ha hoppborg och ansiktsmålning för barn samt att Walters Kafé kommer att finnas på plats och servera fika, lättare mat och hamburgare.

OCR gör inför varje tävling om några hinder så det blir mer utmanande och roligt.

I samarbetet med förbundet som valde ut OCR som arrangörer av tävlingen, så har man släppt ett begränsat antal platser för äldre barn och ungdomar (12–19 år) att få vara med och tävla gratis. 

Dagen kommer att erbjuda tre olika lopp för hela familjen: OCR-kids (för barn från 5 år, banan är 1 kilometer), OCR Warrior (för ungdomar och vuxna, banan är 4+ kilometer) samt OCR Champion (för de som vill ha lite större utmaning, cirka 8 kilometer).

Flera tävlingsklasser

Det är ett trevligt arrangemang för hela familjen med allt från nybörjare till svensk elit som deltar i både VM och EM

Tävlingsklasserna är Open, Motion och Run för fun. I Open-klassen får deltagarna ihop rankingpoäng för att kunna kvala till EM och VM om dem springer för en klubb under friidrottsförbundet och tävlar enligt trebandsprincipen. 

Motion är liksom Open åldersmässigt öppen för alla men i den klassen kan man inte få ihop rankingpoäng men har lättare regler. Run for fun är som det låter en klass där man anonymt kan fokusera på att bara ha kul utan regelkrav och resultatlista. 

Enligt André Witt brukar det rulla in anmälningar närmare tävlingsdatum och han hoppas att fler från utlandet kommer att delta.

– Hittills har vi över 100 anmälda. Några finländare har anmält sig i år och vi hoppas att fler från utlandet kommer. Vi önskar att kommunen kan hjälpa oss och bidra och på fler lokala samarbeten så vi kan erbjuda besökarna en större och bättre upplevelse och på så sätt locka fler utländska internationella löpare till vår stad.

Powered by Labrador CMS