
Segerintervjuer med alla vinnare från Ungdomsidrottsgalan
För ett par veckor sedan hyllades ungdomsidrotten i Enköping. Nu intervjuas alla tio vinnare och får berätta vad priset och deras idrott och ledarskap betyder.

”Vi tror att det finns flera inom denna grupp i samhället som behöver hitta en rörelseaktivitet”
ÅRETS PARAPRIS. Enköpings HF
Hur känns det att ha vunnit titeln Årets Parapris på Ungdomsidrottsgalan?
– Jätteroligt såklart. Det är en härlig samling individer som samlas varje tisdag för att spela handboll. Från att för två år sedan vara cirka tio stycken så har deltagarna nu nått upp till omkring 30 i antal. Laget är så värda priset.
– Alla är så snälla mot varandra, tar hand om alla på ett väldigt bra sätt. Det är en härlig energi under denna timme varje tisdag. Det är en fantastisk utveckling de haft under sitt korta handbollsspelande. Jag kan varmt rekommendera att komma ner till Idrottshuset när laget spelar en match, säger ordföranden Andreas Hammar.
Vad är ni mest stolta över?
– Att vi kommit igång med denna verksamhet. Det känns jättebra att kunna erbjuda denna grupp en möjlighet till ytterligare en aktivitet. Den glädje och spontanitet som gruppen sprider skänker glädje och inkludering inom hela föreningen.
Hur ser den närmaste framtiden ut?
– Vi kommer att delta under finalspelet, som anordnas av distrikt Mitt, i Eskilstuna den 21 april. Dessutom kommer vi att spela en internmatch där vi kommer att blanda och ge bland spelare från Herr A, Dam A samt Paralaget. Det kommer vara en härlig tillställning.
Vad har ni för drömmar på sikt med verksamheten?
– Vi tror att det finns flera inom denna grupp i samhället som behöver hitta en rörelseaktivitet. Självklart ser vi gärna att det är handboll. Vi önskar även få in fler ledare. Med det stora antalet deltagare så behövs fler personer som kan fungera som stöttande personer i och kring detta härliga lag. Vi har som mål att vara med som ett av lagen som deltar under föreningens sommarläger i Lindesberg i mitten av augusti.

”Ett kvitto på att man gör något rätt för ungdomarna”
ÅRETS HEDERSPRIS. Azad Osman
Hur känns det att ha mottagit Årets Hederspris på galan?
– Det känns hedrande bara att bli nominerad. Att sedan vinna är ett kvitto på att man gör något rätt för ungdomarna.
Hur och när kom du in i idrotten?
– Det var när min dotter var runt 7–8 år och började simskola för att sedan fortsätta med simningen. De sökte då hjälptränare och jag ville göra något för att min dotter och andra barn skulle få chansen att simträna.
Vad krävs för att vara en bra tränare och vad tror du gör dig till en så uppskattad tränare?
– Att kunna sporten är en fördel men att kunna lära ut, hantera barn och ungdomar på deras nivå är lika viktigt, om än inte viktigare.
Vad är du mest stolt över hittills inom idrotten?
– Att både jag själv och de barn och ungdomar jag tränat har avancerat och kommit ganska långt i sporten.
Hur ser den närmaste framtiden ut, några särskilda drömmar?
– Jag vill bara fortsätta med det jag gör och samtidigt få så många som möjligt att vilja stanna kvar inom sporten.

”Att få uppleva barns och ungdomars rörelseglädje och utveckling är mest glädjande”
ÅRETS GULDSTJÄRNA. Maria Bakas och Kristina Kumblad
Hur känns det att ha utsetts till Årets Guldstjärna på galan? (Kristina Kumblad ger alla svar)
– Väldigt roligt, men framförallt är det viktigt att det ideella arbetet i föreningar uppmärksammas och att uppmuntra barn och ungdomar att ta del av den fantastiska verksamhet som Enköpings idrottsföreningar erbjuder.
Hur och när kom du in i idrotten?
– Jag har varit aktiv inom idrott och föreningsliv hela mitt liv – först som friidrottare (EAI) och handbollsspelare (EHF m fl), sedan som tränare och ledare inom friidrott, handboll och simning.
Vad krävs för att vara en bra ledare?
– Att man tycker att det är roligt och inspirerande att se barn och ungdomar utvecklas som individer och inom den aktivitet de valt att utöva. Att kunna skapa positiva relationer i gruppen, ge alla barn/ungdomar förutsättningar att delta i aktiviteten och känna glädje och delaktiga oavsett deras förmågor.
Vad är du mest stolt över hittills under din idrottskarriär?
– Det som glatt mest under alla år är att få uppleva barns och ungdomars rörelseglädje och utveckling och att jag förhoppningsvis fått en och annan att tycka om att röra på sig även längre fram i livet. Detta är belöningen som tränare/ledare. Sedan hoppas jag att Maria (Bakas) och jag från SK Ena tillsammans med Enköpings kommun ska få till ett positivt samarbete kring simundervisning i skolorna, som är hållbart över tid.
Hur ser närmaste framtiden ut?
– I SK Ena jobbar vi vidare med simundervisningen i skolorna samt att vi utvecklar vår förenings ambition att erbjuda träning/tävling för alla barn och ungdomar med olika funktionshinder.

”Kul att se ungdomar växa i livet både på och utanför mattan”
ÅRETS UNGA LEDARE. Karl Pegers
Hur känns det att ha vunnit titeln Årets Unga ledare på Ungdomsidrottsgalan?
– Det känns riktigt bra att få den utmärkelsen, vi jobbar alltid hårt på klubben (P2BJJ) och att få leda laget framåt är det som känns bäst men alltid kul att bli uppmärksammad för vad man gör!
Vad är du mest stolt över hittills i din karriär som ledare?
– Det är alltid kul att få se de ungdomar jag tar under mina vingar växa i livet både på och utanför mattan och att se deras framgångar med studier och jobb är en stor drivkraft!
Du pendlar långt för att leda grupper i Enköping, vad betyder sporten och jobbet för dig?
– Sporten är någonstans mitt kall och sättet jag valt att leva mitt liv. Jag vet helt ärligt inte hur mitt liv hade varit om jag inte höll på med någon form av kampsport.
Hur ser den närmaste framtiden ut?
– I april åker jag till USA i två månader och tränar och träffar mina vänner. När jag väl är hemma igen så kommer vi på klubben lägga i en extra växel och förhoppningsvis med tillräckligt mycket stöd från Enköping och dess invånare kunna klättra ännu högre upp och verkligen slå oss in som ett av de tuffaste lagen i Sverige.
Vad har du för drömmar på sikt med klubben?
– Att klubben ska fortsätta växa. Med rätt stöd så kommer jag också att kunna vara där fler dagar i veckan och hjälpa alla medlemmar och framför allt ungdomarna att fortsätta utvecklas.
– Vi hoppas att framöver kunna producera våra första svenska mästare och även ha atleter som kan prestera på de större tävlingarna internationellt. Men framför allt kommer vi att kunna ha en inverkan på de unga i Enköping och ge dom en meningsfull vardag med något att sträva efter.

”Det är verkligen en superhärlig verksamhet”
ÅRETS UNGDOMSFÖRENING. EAI
Hur känns det att ha vunnit den åtråvärda titeln Årets Ungdomsförening? (Madeleine Lahti, ordförande)
– Vi är väldigt stolta såklart, både över priset men också över vår verksamhet. Det var extra passande att få utmärkelsen i år då vår förening fyller 125 år och vår friidrottsskola för barn 6–10 år fyller 50 år. Vi var helt säkra på att vi inte skulle vinna. De andra två nominerade föreningarna, Stratos och Åsunda är också fantastiskt duktiga på barn- och ungdomsidrott.
Hur ser ungdomsverksamheten ut i EAI?
– Största verksamheten är vår friidrottsskola på fredagar sedan 1975. Där är det hundratals barn varje år som får testa på friidrottens alla grenar på ett lekfullt sätt där rörelsegläde står i centrum.
– Det finns ett stort engagemang kring den verksamheten med ett 20-tal ledare och många föräldrar. De gör en fantastisk insats varje vecka. Det är verkligen en superhärlig verksamhet!
– Vi har också en stor verksamhet för de äldre barnen i träningsgruppen ovanför friidrottsskolan. De barnen är 10-12 år och fortfarande i den åldern kör vi alla friidrottens grenar och träningen ska vara lustfylld.Vi har även ungdomar i vår löpargrupp som enbart tränar löpning.
Har ni gjort en medveten satsning eller har det skett organiskt?
– Vi vill alltid vara en god barn- och ungdomsförening där barnen ska må bra och trivas. Visst får man tävla och satsa hos oss också men jag är övertygad om att resultat kommer på lång sikt om barnen trivs och är motiverade att vara kvar inom idrotten hela livet.
Hur ser ni på framtiden?
– Jag kan känna att det ideella föreningslivet är under ständigt hot från kommersiella krafter. Även att det kan finnas en framväxande attityd att vi skulle utgöra en del av en marknad där föräldrar är kunder och köper en tjänst åt sina barn och sedan åker och gör nåt annat. Det finns en oro hos mig att förståelsen av det viktiga med det ideella föreningslivet glöms bort. Jag tänker att EAI och friidrottsskolan som i många fall blir en första kontakt med förenings- och idrottsliv har en viktig uppgift att hela tiden få varje generation att förstå glädjen med att jobba tillsammans.

”Vi har superbra tränare och väldigt många kompisar som gör dansen mycket roligare”
ÅRETS UNGDOMSLAG. Astrid Eriksson och Simon Jonsson
Hur känns det att ha vunnit titeln Årets Ungdomslag på Ungdomsidrottsgalan?
– Det känns väldigt kul! Det var något som vi inte hade förväntat oss faktiskt, det är också kul att dansen uppmärksammas.
Vad är det som gör er så framgångsrika tror ni?
– Det är att vi har en väldigt stark gemenskap. Vi har superbra tränare och väldigt många kompisar som gör dansen mycket roligare!
Vilken är er största framgång hittills?
– Det är nog när vi var i Prag och dansade på VM.
Vad händer närmast?
– Veckorna framöver har vi många tävlingar, den största blir Finland och Nordiska mästerskapen om cirka två veckor.
Vad har ni för drömmar och mål på sikt med dansen?
– Vår stora dröm är nog att antingen vinna SM eller VM.

”Jag vill utvecklas som ryttare genom att lära mig att rida alla typer av hästar”
ÅRETS UNGDOM – TJEJ. Julia Andreassson
Hur känns det att ha vunnit priset Årets Ungdom – tjej, och vad betyder det för dig?
– Det känns faktiskt väldigt bra att få ta del av detta pris! För mig var det en stor grej att bara bli nominerad till det och det bevisar att UIG vill hylla prestationer efter utveckling och inte resultat, vilket jag tycker är fantastiskt! Samtidigt känns det kul att bli hyllad för den energi och tid man lägger ner på ridningen, jag har hållit på hela livet och priser som dessa blir väldigt stora och värdesätta högt av mig!
I din karriär, vad är du hittills mest stolt över?
– Det som jag är stolt över är självklart all prestation under året 2024 och speciellt att kvala till Falsterbo Horse Show och rida på den arenan. Men jag har även under de senaste två åren utbildat och tävlat större klasser i dressyr vilket har varit en erfarenhet jag aldrig kommer glömma. Att förstå rörelser korrekt och att utbilda hästar själv både i dressyr och hoppning är jag absolut stoltast över.
Hur ser den närmaste framtiden ut för dig?
– Till sommaren tar jag studenten och förhoppningsvis åker jag utomlands för att arbeta i stall och utvecklas som ryttare och därefter börja universitetsutbildning. Tävlingsmässigt ska jag och hästen Competent som gått större klasser försöka starta 135-140 under sommaren innan han ska pensioneras. Samtidigt så ska jag på sidan av tillsammans med min tränare utbilda unghästar och ge dem tävlingserfarenhet då familjen har många fina unghästar som ska vidareutvecklas kommande åren. Jag ska även försöka visa hästar på 3-årstest vilket ska bli en spännande upplevelse.
Vilka är dina mål och drömmar på sikt?
– Det är självklart att bli internationell ryttare. Med mitt driv till att se utveckling av hästar och få utbilda från grunden så är ett mål att få starta eget och både utbilda och tävla hästar själv med ett starkt team. Jag vill utvecklas som ryttare genom att lära mig att rida alla typer av hästar, varierat och hållbart, det är min största drivkraft.

”Det är fortfarande en fantastisk känsla att se någon av dem man tränar ta ett steg framåt”
ÅRETS UNGDOMSLEDARE. Anders Abelsson
Hur känns det att ha vunnit den åtråvärda titeln Årets Ungdomsledare på Ungdomsidrottsgalan?
– Det kändes otroligt roligt att få läsa motiveringen till nomineringen. Det gjorde mig lite extra stolt över att få priset på grund av just det.
Hur länge har du varit aktiv som tränare/ledare?
– Jag har varit ledare/tränare för ungdom/senior i 25 år i tre olika idrotter och jobbat med allt från barn och nybörjare till elitnivå. De senaste åren har det varit fotboll och handboll på barn- och ungdomsnivå men innan det har jag varit tränare och förbundskapten för Sverige och fram för allt Norge under många år inom dans.
Hur mycket tid lägger du ned på din sport?
– Man kan nog uppskatta att det är mellan 10 och 20 timmar i veckan beroende på säsong och med både träningar, matcher och resor inkluderat.
Vad är det som gör att du är så engagerad i sporten?
– Det är enkelt! Jag tycker om att träna och utveckla människor oavsett vilken nivå de befinner sig på. Det är fortfarande en fantastisk känsla att se någon av dem man tränar ta ett steg framåt. För mig är det det som gör att jag fortfarande tycker att det är så otroligt roligt att stå i en hall eller på en plan.
Just det att vara ungdomsledare, varför är det viktigt?
– För att ge barn och ungdomar möjlighet att idrotta på bra villkor. Min uppgift som ungdomsledare är inte att välja ut vilka som får vara med eller inte. Min uppgift är att lära ut det jag kan till dem som vill vara med.
Framtidsplaner?
– Bara fortsätta som ledare/tränare så länge som jag tycker att det är roligt och så länge någon tycker att det är roligt att jag står där.

”Gemenskapen med laget är en stor del av det som gör att jag älskar hockeyn”
ÅRETS UNGDOM – KILLE. Lexus Lidmo
Vad betyder det för dig att ha fått pris som Årets Ungdom – kille, på Ungdomsidrottsgalan?
– Jag är väldigt glad och tacksam. Det är såklart väldigt kul att få pris och bli uppmärksammad för något bra man gjort.
Hur har gemenskapen inom ishockeyn påverkat din karriär?
– Gemenskapen med laget är en stor del av det som gör att jag älskar hockeyn och varför det alltid är lika kul att åka och träna. Det är så mycket av min vakna tid som jag spenderar med lagkamrater och hänget i omklädningsrummet är något jag alltid älskat.
Vad är du mest stolt över hittills?
– Jag är mest stolt över att jag tagit vara på de chanser och möjligheter jag fått.
Vad händer närmast framöver för dig?
– Säsongen med ESK är snart slut och sedan väntar sommaren och då börjar förberedelserna för nästa steg i min karriär. Jag ska se till så att jag är riktigt förberedd för Gävle och framtiden i Brynäs IF.
Vilka är dina mål och drömmar på sikt?
– Det är att få möjlighet att kunna leva på ishockeyn och bli så bra jag kan.
ÅRETS UNGA DOMARE. Linus Spelkvist
”Mitt mål är att utveckla domarna så bra jag kan”
Hur känns det att ha vunnit titeln Årets Unga domare på Ungdomsidrottsgalan?
– Det känns såklart otroligt tacksamt. Att få respons av den här formen på det arbete man gjort är alltid uppskattat.
Vad är du mest stolta över hittills i din domarkarriär?
– Just möjligheten att få utveckla och se de yngre utvecklas värmer alltid. Mitt mål är att utveckla domarna så bra jag kan för att förhoppningsvis se dem döma på ännu högre nivå i framtiden!
Vad krävs för att vara en bra domare?
– Det krävs intresse och ett sjukt engagemang. Du måste kunna sätta dig in i varje situation som uppstår för att få tillit av de du dömer. Det gör dig alltid mer trovärdig när du litar på din egen förmåga, så självförtroende är också en nyckel.
Hur ser den närmaste framtiden ut?
– Nu när säsongen börjar närma sig sitt slut kommer en paus krävas då lumpen väntar mig. Jag hoppas att ESK kan tänka sig att ta tillbaka mig i framtiden då jag verkligen tycker det är en otroligt viktig byggsten för att få ungdomar att utbilda sig.
Drömmar på sikt med ditt dömande?
– Som jag nämnde tidigare har jag planer på att komma tillbaka efter lumpen. Tid och möjlighet är det enda som krävs.